četvrtak, 19. siječnja 2012.

Punk rock spektakl u Rijeci - 14.11.1978.

U velikoj hali dvorane Mladost u Rijeci pred oko 3000 ljudi., nastupili su Prljavo Kazalište, Azra, Pankrti, Paraf i Termiti.

Sve što se u Modroj dogodilo 14. listopada 1978, povijesni je događaj. Zabezeknuto osoblje Modre, tek naviklo na senzualni hod gradskih manekenskih barbika, na ono što su smatrali modnom odjećom i njima pridruženo društvo, nije znalo što činiti s pankerskom bagrom koja je nadirala u njihov klub. U hordama, u poderotinama, izbodena zihericama i make up rješenja u zavadi s pameću. Dečki su zapravo svjedočili nikad ostvarenu scenariju iz obližnjeg Konta, provali drogerije u parfumeriju. Prevladao je profesionalizam: zatomiti sebe i držati se naredbi voditelja prostora.
Nov udar uslijedio je s prvim tonovima iz zvučnika. Kolektivni pogo učas je zatvorio prepun klub u uzavreli kotao. Nije bilo lako ni izvođačima. Treći nastup Parafa na domicilnom gradskom terenu bio je zajednički performans glazbenika i publike. Prevedeno, prizor je ponudio scenski uzor-model pankerskog preziranja barijera na relaciji izvođač-publika. Ponajbolje je to na koži osjetio basist Zdravko Čabrijan, koji je na pozornici simbolične visine muku mučio da za svirke ne dokači tvrdim vratom gitare pogajuće pankerice u prvim redovima, koje su skakale/padale/zabijale se ravno u njega.
Na njihovo veselje, te nešto manje veselje osoblja Modre, Parafi su za polusatnog nastupa u gradskom manekenskom gnijezdu ispucali svoj nov metak, mjestu primjerenu temu Rijeka (Cipelice, košuljice i odijela i čizmice! made in ltaly, made in France / Rijeka boluje, Rijeka je zaražena / zarazila je šminka / zarazio je Trst.).

Predgrupa? Uz tinejdžerski „opak" programatski iskaz Termiti idu prema vama, pazite da od vas ne ostane salama iz skladbe Građevina (posvećene palači na Korzu u kojoj je stolovala tadašnja gradska uprava, ujedno skladbe kojoj grupa duguje ime), družina se obrušila na prisutne temama Vremenska prognoza (njihov rad prvijenac), Tko vas jebe šminkeri (pridružujući se parafoidnu obračunu s klupskim prostorom), Moj je tata bio rudar, te Baš nas briga za ljubav. Nakon druge pjesme, prema dogovoru, članovi grupe nastavili su nastup u horizontali, leđima na podiju. Nisu izdržali do kraja, u zadnjem glazbenom broju ponovo su na nogama.
Trajalo je svega dvadesetak minuta, ali se tih dvadesetak minuta pamti kao - inauguracijski nastup Termita. Postava? Robert Tičić Tica (gitara), Dean Blažić (bas), Davor Horvat (bubnjevi), Predrag Kraljević Kralj (vokal). U stilu grupe, te je večeri s njima u noć otputovao dio klupske opreme (mikrofoni, fuzz). Objašnjenje? „Pazili smo da ne uzmemo ništa od Parafa."
U nastojanju da osobnu sklonost filmu iskaže i na način drukčiji od kritičarskog, stajući redateljski iza kamere, Bernardin Modrić je tu večer odlučio snimiti. Kadrovi iz Modre i živa glazba Parafa trebali su mu poslužiti za kratki dokumentarac naslovljen Moja slika, zamišljen kao brz kolaž prizora kojim je kanio predočiti osobno viđenje urbanog života. Kolaž je uključivao pogled na smeće, gradske ridikule, socijalističku ikonografiju, pornografske prizore i štošta drugog, sve izmiksano s koncerinim prizorima iz Modre, što znači nastupom Parafa i pogom publike. Sve se našlo na filmskoj vrpci od 16 mm čijih je nekoliko rola mladi snimatelj i montažer Damir Debeuc nažicao od svog oca, iskusnijega filmskog djetlatnika. Redateljev cut donio je uradak u trajanju od desetak minuta. Ali kakvih desetak minuta: na njima je autentičan, dokumentaran zapis iz ranog razdoblja riječkog panka. Sa stajališta povijesti pop-kulture u Hrvata, jedan od krucijalnih dokumenata. Film je prikazan samo jednom, mjesec-dva nakon nastanka, tamo gdje je i snimljen. Ubrzo će se pretvoriti u izgubljeni sveti Gral hrvatskog panka, u taj mračni predmet riječkih pankerskih želja. Modrić će jedini primjerak vrpce poslati u Radio-televiziju Beograd, da bi se prikazao u gledanoj kulturnoj emisiji Petkom u 22. Tu mu nestaje trag.
ulomak iz knjige 91. decibel, autor: Velid Đekić

Paraf - na kocertu 14.11.1978.
 

Termiti

Prljavo Kazalište - Ljubljana 24.11.1978.
 


Koncert Moste (Ljubljana 24.05.1979.)
 Strana 1:
1. Pankrti - Anarhist
2. Pankrti - Kdo so ti ljudje
3. Pankrti - Otroci
4. Pankrti - Totalna revolucija
5. Pankrti - Jest sam na liniji
6. Pankrti - Metka
7. Pankrti - Sedemnajst
8. Pankrti - Pazi, fant, ura zvoni
9. Pankrti - Sam si kriv ( Sto si ziv)
10. Pankrti - Kruha in iger
11. Pankrti - Lepi in prazni
12. Pankrti - Lublana je bulana
13. Jani Kovacic - track 01
14. Jani Kovacic - track 02
15. Pankrti - Totalna revolucija
16. Pankrti - Sedemnajst
17. Jani Kovacic - track 03

Strana 2:
1. Termiti - Redukcija
2. Termiti - Bas Vas briga
3. Termiti - Mama, sa razlogom se brines
4. Termiti - Sminkeri
5. Termiti - Zdravo Marijo
6. Paraf - ”Hvaljen Isus”
7. Paraf - Morao sam ici
8. Paraf - Rijeka
9. Paraf - Goli otok
10. Paraf - Moj zivot je novi val
11. Paraf - Narodna pjesma
12. Paraf - ”Pogledom te prozdirem”

Snimano 24.05.1979.g., povodom Dana Mladosti u Ljubljani. 

2 komentara: